Tájékoztató: Bringázz a suliba! nap – 2022. szeptember 22.

Remek alkalomnak ígérkezik a szeptember 22-i autómentes nap, melyen lehetőség nyílik sok szülő és gyerek kerékpárra ültetéséhez.
Ez lesz az országos Bringázz a suliba! nap, ami idén még csak egy figyelemfelhívó megmozdulás: egyrészt növekvő igény van a fenntartható, környezetbarát, biztonságos kerékpáros közlekedésre, másrészt égető szükség is - a távlati cél, hogy meghonosodjon Magyarországon is a bicibusz intézménye, aminek feltétele a megfelelő kerékpáros infrastruktúra, mely biztosítja a (nagy)városokban a gyerekek számára, hogy biztonságosan tudjanak iskolába biciklizni (az autóval iskolába szállítás helyett).

Miről is szól a bicibusz?

"A bicibusz világszerte ismertté 2020 szeptemberében vált, amikor kikerültek az első videók a barcelonai kezdeményezésről a közösségi médiába. A mozgalmat 5 helyi család indította, akik szerették volna, ha a gyerekeik reggel örömmel indulnak iskolába és biztonságban oda is érnek, miközben nagyon élvezetes módon mutatnak alternatívát nekik a fenntartható közlekedésre, az aktív testmozgásra, az önálló és felelős közlekedésre. De hasznos ez a kezdeményezés a szülőknek is: kihagyhatják a szinte minden iskola előtt kialakuló dugók és „parkolóvadászatok” idegőrlő perceit. Ehelyett kényelmesen elvihetik gyermeküket egy közelebbi találkozóhelyre.
A bicibusz program keretében a gyerekek szervezett módon, csoportosan, előre meghatározott útvonalon és időpontban biciklivel, rollerrel mennek iskolába.
A felnőtt önkéntes segítők által vezetett menet élvezetes, hatékonyan hozzájárul az adott városrész pozitív arculatának növeléséhez, valamint a tisztább környezethez. A bicibuszt használó gyerekek – mivel nincsenek bezárva egy autóba – szorosabb kapcsolatba kerülnek saját környezetükkel is, amely erősíti közösségi szemléletüket és identitásukat saját lakókörnyezetük irányába.
Továbbá szerves részét képezheti a program az egészséges életmódra nevelésnek is a mindennapos mozgás népszerűsítésén keresztül."

A Magyar Kerékpárosklub a XIV. kerületben 4 iskolát szeretne bevonni szept. 22-én reggel egy közös iskolába biciklizésre: a Jókai, Hajós és Munkácsy lenne az egyik útvonal, a Városligeti két tanítási nyelvű a másik.
Honlap: https://www.bringazzamunkaba.hu/letoltheto-anyagok-suli-2022

Iskolánkra vonatkozóan:
A bringás felvonulás startpontját az Erzsébet királynő útjai aluljáróhoz tervezik a szervezők, hogy a résztvevő iskolák diákjai (Jókai, Hajós, Munkácsy) egy kellemes távolságú reggeli biciklizésen vehessenek részt (az útvonal teljes hossza a Munkácsyig 3.5 km).
A rendezvényt a BRFK felé be fogják jelenteni és rendőri felvezetési is igényelni fognak hozzá.

Útvonalterv:
Erzsébet királyné útja - 1. kiszálló: JÓKAI MÓR ÁLT ISKOLA - Róna u. - Nagy Lajos király útja - Dorozsmai u. - Lőcsei u. - Ungvár u. - 2. kiszálló ZUGLÓI HAJÓS ÁLT. ISK. - Ungvár u. - 3. kiszálló MUNKÁCSY ÁLT. ISK.
Az útvonal hossza: 3.5 km, Nettó menetidő: 17 perc
Tervezett indulás (úgy, hogy mindenki beérjen becsengetésre): 7:10
Az eseményen a gyerekek színes karszalagot kapnak és a vázra ragasztható, erre az alkalomra készült matricával is készülnek nekik.

Iskolai szervező: Kcsisné Szabó Ildikó tanárnő
Az érdeklődők a következő e-mail címen jelentkezhetnek: szabo.ildiko62@gmail.com
A jelentkezés határideje: 2022. szeptember 16., 20 óra
Mivel 6 tanulónként szükséges egy felnőtt biztosítása, ezért kérjük, hogy a gyerekekkel szülők is jelentkezzenek.

Üdvözlettel: Molnár Márta, intézményvezető