Mesék határok nélkül

Páll Fatime, aki fiatal írónő és magyar-német állampolgár, jelenleg Németországban, Kölnben él és íróként tevékenykedik. Kétnyelvű (magyar-német) mesekönyveket ír. „Märchen ohne Grenzen” címmel olvasó- és meseíró projektet hirdetett meg németül tanuló általános iskolásoknak a koronavírus idején, hogy akik kedvet éreznek, kipróbálhassák nyelvtudásukat és kreativitásukat. Az iskolánk is lehetőséget kapott a részvételre. Juhászné Bóka Szilvia 7.b osztályos csoportjával vett részt a pályázatban, ami jó lehetőségnek kínálkozott arra, hogy a tanulók a szókincsüket bővíthessék, és a kreatív írást nyelvi szintüknek megfelelően németül is gyakorolhassák.

Fatime kis mesevideót küldött a weboldalán (saját modern meséjét), amelyhez feladatok kapcsolódtak. A kérdések megválaszolása után három témát ajánlott az önálló mesealkotáshoz, melyekből szabadon lehetett választani. Egy hetet jelöltünk ki közösen a munkához, amely során a tanulókat támogattuk ugyan online (amikor kérdéseik merültek fel), de alapvetően hagytuk őket önállóan dolgozni. A párosok tagjai önmaguk osztották el a feladatokat és a rászánt időt egymás között. Az együttműködéshez a Teams alkalmazást használták, ahogy a digitális oktatás során nálunk valamennyi tanuló és pedagógus is. A közös csoportcsatorna és a videochet nagyban segítette a közös munkát a projektben.

Fakultatív módon a mesékhez és a projekthez lehetett rajzolni és fotókat készíteni, mi éltünk ezzel a lehetőséggel is. Rendkívül ötletes megoldások születtek, melyeket örömmel továbbítottunk a két nyelven megírt mesékkel együtt az írónőnek, aki így értékelte a munkánkat: „Nagyon frappáns kis történetek születtek. A gyerekek nagyon ügyesek és kreatívak voltak, így mindenki története magyarul és németül is belekerül majd az ősszel megjelenő könyvünkbe.” 

Ugyanis a projekt végén a résztvevő iskolákkal és diákokkal egy kétnyelvű mesekönyv kerül kiadásra a budapesti Német Nagykövetség támogatásával. Ezt a könyvet minden eredményesen szereplő tanuló ajándékba kapja majd.

Juhászné Bóka Szilvia, némettanár