Fenntarthatósági hét - FÖLD napja

„Soha eddig nem volt ilyen kevés időnk arra,
hogy ilyen sok mindent megtegyünk.”
                                                       (F. D. Roosevelt)

A Föld napját világszerte megrendezik, Magyarország 1990 óta.
Iskolánk kiemelt feladatának tekinti a környezetvédelmet. Ezen a napon még inkább előtérbe kerül a Föld megóvása, a környezettudatos élet, a műanyagmentesség és szemetelés kérdése, vizeink állapota, a vadon élő állatok élőhelyei, a fenntarthatóság, a légszennyezettség, a városi kerékpározás népszerűsítése, a zöld építészet, gyermekeink környezettudatos nevelése.

Az alsó tagozat idén két programmal készült erre a napra. Természetesen, a pandémia mindannyiunkat próbára tevő időszakában csak olyan rendezvények megvalósítására gondolhattunk, amelyek megfelelnek a vírushelyzetben alkalmazandó óvintézkedéseknek. Az első nagyszabású program egy óriási aszfaltrajz elkészítése volt az iskolaudvar burkolt felületére. Itt az alsós csoportok különböző időpontokban alkothatták meg saját „Föld-szeletjüket”, vizuálisan jelenítve meg mindazt, amit éreznek, gondolnak a Föld jelenével és jövőjével kapcsolatosan.
A gyerekek nagyon élvezték! Szép, részletgazdag képet kaptunk a bolygónkról, ahogy a Hajós Alfrédosok ezt látják. Különleges örömünkre szolgált, hogy iskolánk igazgatója, Márta néni is beállt közénk rajzolni. Nagyon sok fotó készült, megtekinthetnek belőlük néhányat. Külön köszönetet illeti a megszervezésben nyújtott segítségért Derzsi Ildikót, Nagy Lászlóné Krisztinát, illetve Gremspergerné Laskai Juditot a remek beosztásért, hiszen ennek hála, gördülékenyen váltották egymást a rajzoló csoportok.

A Föld napjához kapcsolódó második vállalásunk egy óriásplakát elkészítésének ötlete volt, mely a FÖLD r é s z e k címet kapta. Olyan 20 x 20 cm-es alkotásokat kértünk tanulóinktól, melyek a környezetvédelemhez, Földünk megóvásához kapcsolódnak. Ide felsős munkákat is vártunk. Nagyon köszönöm Sebestyén Anna tanítónak ebben a projektben nyújtott segítségét: reményeinket jócskán meghaladta a résztvevők száma! Az óriásplakát végső összeállítását időben kicsit kitoltuk, mert sokan még online tanulnak, de a plakát mérete már így is elég impozáns- meghaladja a hét négyzetmétert! Innen is látszik, hogy nem mindegy gyerekeinknek a Föld jövője... az ő jövőjük!

Az online tanuló felsősök is segítettek közösségünknek megemlékezni e neves napról. Feladatuk volt, hogy figyeljék meg a természet ébredését, nézzenek körül a kertben, az utcában, a parkban, a balkonon …. és ha valami szépet látnak - virág, fa, bokor ...- készítsenek róla néhány fotót. Köviné Nagy Ildikó és Páczay Sándorné tanárnők ötlete alapján a Teamsre feltöltött  képekből Tasi Tamás rendszergazda készített egy a kisfilmet, melyben (ide kattintva) az iskola tanulói mellett immáron a szülők is gyönyörködhetnek.

Fóris Katalin, tanító
Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Budapest, 2021. 04. 25.