Végre …. kirándulhattunk!

Az első júniusi hétvégén útnak indultak az osztályaink. Röviden beszámoltak programjaikról.

Az 1.b osztály, lila és kék színű ruhába öltözve, a Gödöllői Kastélyparkba ment idén kirándulni. Már előző nap megismerkedtek a tanulók Sisi és a  gödöllői Grassalkovich-kastély történetével képek segítségével. A helyszínen Blaha Nóra (SZMK anyuka) tartott idegenvezetést, ami után 3 csapatba osztva a családok szellemi akadálypályát teljesítettek.  A pálya 5 állomáshelyen zajlott, ahol meg kellett keresniük nevezetes helyeket, fákat, találós kérdésekre kellett válaszolniuk, betűket helyes sorrendbe kellett rakniuk és megkapták a kérdésekre a választ, volt titkosírás megfejtése (a trónörökös üzenete), a királyi gyermekek napirendjével ismerkedés, képrejtvény, és verstojás olvasása is. Akik teljesítették a feladatokat ”Sisi” süteményt kaptak ajándékba. A kirándulást szabad beszélgetés, a szülők által készített piknik kosarak elfogyasztása, játék, lovas kocsikázás zárta. A SZMK segítségével szervezett programon, nagyon jól érezték magukat a gyerekek és családjaik is. Remek lehetőség volt az év során elmaradt ismerkedésre.
                               Kösös Krisztina, osztályfőnök

A 2. évfolyam az év végi tanulmányi kiránduláson Szentendrén volt, a Skanzenben. A gyerekek nagy izgalommal készültek, mert ilyen igazi, buszos osztálykiránduláson a járványhelyzet miatt még nem voltak.
Megelevenedett számukra a népmesék világa, megismerhették, hogyan éltek régen a falvakban, olyan használati tárgyakat láthattak, amikkel ők már nem találkoznak. Nagy örömmel figyelték a tanyán az állatokat, megnézhették a vízimalmot munka közben és a legnagyobb élmény a régi iskola meglátogatása volt. Nagyon sok élménnyel tértünk haza.
                Tamásiné Szluka Ildikó és Kereszturi Marianna, osztályfőnökök

A 3. a osztályban a júniusi osztálykirándulásra több lehetőség közül az osztály és a szülők egy csömöri – bográcsozós kirándulást szavaztak meg a szülők jobb megismerése és a szülők csapatépítése céljából.
A Pinto Ranchre látogattunk, ahol egy igazi paradicsom fogadott bennünk kis halastóval, állatokkal.  A házigazdák körbevezették a gyerekeket a farmon. Láttunk lovakat, kecskéket, bárányokat, tyúkokat, albínó mókust, papagájokat.  Míg a szülők megfőzték a nagy üstben a 96 főre a paprikáskrumplit, addig a gyerekekkel sorversenyen vettünk részt. Talicskában toltuk a labdát, cowboynak öltöztettük őket, ügyességi versenyeken tették próbára magukat. Megtetéztük ezt még egy kincskereséssel is, a testvérgyerekeknek pedig zsákbamacskát szerveztünk.  Az ebéd nagyon finomra sikerült, jóízűen elfogyasztották.  Ebéd után jutott idő még számháborúra, majd eltáncoltuk még a szülőknek a Jerusalem táncot. A fináléba bevontuk őket is. Nagyon jól sikerült ez a kirándulás, jobban, mint vártuk.
Bár idegenkedtünk az elején a „szülős” kirándulástól, de mivel a karantén miatt nem sok személyes kapcsolatunk volt velük, nem ismertük, melyik gyerekhez melyik szülő tartozik, nagyon hasznosnak bizonyult. Jobban megismertük őket és együtt láthattuk a családokat.
Szabóné Kiss Györgyi, osztályfőnök

A 4.a osztályosok pénteken projektnap keretében a reptérrel ismerkedtek meg. Következő napon egy teljesen más miliőbe látogatott el az osztály: a gödöllői Grassalkovich-kastélyba. Itt is kértünk szervezett idegenvezetést, mely során tanulóink kis betekintést nyerhettek az uralkodói család mindennapjaiba, az akkori elvárásokba, a császári gyerekek napirendjébe, a kastély színfalai mögötti kiszolgálásba, udvartartásba. Rácsodálkozhattak a császári pompa kis emlékfoszlányaira: festmények, porcelánok, bútorok, míves kályhák, ruhák, pazar csillárok, barokk enteriőrök vallottak a korról. A vezetett túra végén a szépen gondozott kastélyparkban telepedtünk le, élvezve a tágas, ősfás hely kínálta kikapcsolódási lehetőségeket.
Fóris Katalin, tanító

Az 5.b osztály az Orczy- Kalandparkban járt, ahol különböző nehézségű pályákon vezethették le az energiáikat. A gyerekek kellemesen elfáradtak és nagyon jól érezték magukat.
Hegyeshalmi Henriett, osztályfőnök

Tatát választottuk (6.a osztály), hátha abba az irányba nem lesz akkora tömeg. 24 gyerek jött el, Zsuzsa néni kísért minket, és vonatoztunk oda-vissza. Az osztalykirandulas.hu oldalon ajánlott programok segítségével először feladatlapos városnéző sétán vettünk részt, pihentünk a parkban, fagyiztunk, délután pedig csapatjátékokat játszottunk.
A városi séta nagyon nem jött be, a szervezők nem mérték fel sem a távolságokat, sem az időtartamot. A játékok viszont szuperül sikerültek, úgy kellett nógatni őket az elindulásnál, nehogy lekéssük hazafelé a vonatot.
Szerencsére kutat is találtunk, így a nagy meleg ellenére is nagyon jól éreztük magunkat.
    László Csilla, osztályfőnök

Osztálykirándulásunkon – 6.b - a felsőgödi Dunakaland Kalandparkba látogattunk el: a sárkányhajózás (gond nélkül együttműködtek a gyerekek) és a kötélpálya mellett (nagyon izgalmas), csapatépítő ügyességi játékokban kellett (!) részt venniük, nem a megszokott, hanem vegyes csapatokkal. Mindegyik csapat nagyon élvezte, szépen dolgoztak együtt.
Ezt a programot is szívesen ajánlom mindenkinek (nem erőszakosan, kicsit irányítva, de a feladatok érdekessége által motiválva veszi rá a különböző típusú gyerekeket az együttműködésre.)
Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia, osztályfőnök

Az osztályunk – 7.a - Vácra kirándult, ahová vonattal utaztunk. Megérkezés után egy városnéző körutazás során megismerkedtünk Vác nevezetességeivel. Mielőtt átkeltünk komppal a Dunán a Szentendrei-szigetre, fagyiztunk a Duna-parton. A szigeten vártak ránk a kísérőink, akikkel elsétáltunk az ártérben legelő lovaikhoz. Aki szeretett volna, megtehette az utat ló- vagy szamárháton. Sokan éltek a lehetőséggel. Menet közben láttunk egy rókavárat, hódrágást és a végén kipihentük magunkat az árnyékos Duna-parton. Délután még eltöltöttünk egy kis időt Vác belvárosában, ahol játékos kvízfeladatok segítségével megtudtunk még további érdekességeket erről a szép magyar városról.
Kereszturi Blanka, Rátonyi-Szabó Zsófi tanulók, 7.a