Márton-nap a Hajósban

Magyar-német két tanítási nyelvű iskolánkban fontosnak tartjuk, hogy megismertessük a gyerekekkel a német nyelvterületeken elterjedt népszokásokat. Így idén is megemlékeztünk Szent Mártonról.
Az alsós tanulók rajzaival feldíszítettük az iskolát, rajz és technika órán lámpásokat készítettünk. A német nyelvi órákon Márton-napi népszokásokkal, hiedelmekkel foglalkoztunk. Szent Márton személyében egy olyan katonával ismerkedtek meg a gyerekek, akire nem a harcolás a jellemző, hanem a jószívűség, segítőkészség. Ő ma egy szuperhős lenne.
Délelőtt folyamán az iskola apraja-nagyja libazsíros kenyeret falatozott, hiszen aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.
Az ilyenkor legjobban várt esemény, a lámpás felvonulás sötétedéskor kezdődött. Sajnos az eső miatt az iskola épületébe szorultunk. A gyerekek saját maguk által készített lámpásokkal vidáman vonultak végig a folyosókon, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi mindenkihez eljusson.
A felvonulás végén pedig pereccel, hókiflivel, gyümölcslével vendégeltük meg a részvevőket. Ezúton is köszönjük a szülői felajánlást és a Hungast támogatását.

Köszönöm mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult a rendezvény sikeréhez.
Krasznainé Márk Ágota, tanító