Olimpiai értékek edukációs program

A programmal az előző tanévben ismerkedtünk meg, mivel iskolánk névadója Hajós Alfréd, és a név kötelez. Elkötelezettek vagyunk a sport mellett, és az olimpiai értékek népszerűsítése mellett is. Az OVEP a következő öt nevelési érték mentén épül fel: 1) tisztességes játék, 2) kiválóságra törekvés, 3) harmonikus test és szellem, 4) küzdelem árán elért öröm, és 5) egymás iránti tisztelet. Az olimpiai nevelési értékek nem csupán a testnevelés és sport területén alkalmazhatók, hanem egyéb tantárgyakba integrálva is. Beles Beáta testnevelés órán, és olimpiai történeti foglalkozáson, jómagam pedig osztályfőnöki órákat tartottam ebben a szellemben. Emiatt kaptuk a lehetőséget, hogy részt vehessünk az olimpiai értékek edukációs programon június 20-án a Ludovikán.  

A rendezvényen több mint 600 tanuló vett részt, az egész ország területéről. A diákok 13 állomást jártak végig, olyan aktivitásokban vettek részt, melyek tematikája az olimpiai játékok rendezésével, a paralimpiával, a fair play-jel, a magyar olimpikonokkal, a fenntarthatósággal, a kreativitással, a kiválósággal, a tisztelettel, a kitartással és a bátorsággal volt kapcsolatos. Volt olimpiai lánggal futás, gördeszka ügyességi verseny, szelektív szemétgyűjtés, magyar rekordok az olimpiákon kahoot, és gondolattérkép készítés a sport értékeiről. 

Az állomások teljesítése után sem unatkoztunk, olimpiatörténeti kvízkérdésekre válaszoltunk. Délután szabadon látogattuk a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás sportágakat, ,hiszen  a párizsi kvóták legalább felét Sanghaiban, és Budapesten osztották ki. 

Ezeken kívül  életreszóló élményt jelentett, hogy az eseményre ellátogatott Thomas Bach, a NOB elnöke, és iskolánk tanulója Skala Marlene Sophie anyanyelvén köszönthette őt. Beszámoltunk, milyen állomásokon vettünk rész, ő pedig érdeklődve kérdezte, hogy tetszettek az új olimpiai sportágak. Természetesen a közös fotó, és ajándék  sem maradhatott el. 

A nap végén egy Thomas Bach aláírásával ellátott oklevéllel, olimpiatörténeti könyvekkel, és sok-sok élménnyel lettünk gazdagabbak. 

Köszönjük!  

Beles Beáta 

Gremspergerné Laskai Judit