Látogatás az ELTE nyílt labor foglalkozásán
Novemberben ellátogattunk az ELTE-re, ahol több kísérletet is végezhettünk.
Bebizonyítottuk, hogy a tej teljes értékű élelmiszer, tehát tartalmaz zsírt, fehérjét és cukrot. Ezeket különböző vizsgálatokkal állapítottuk meg. A zsírtartalmat sebbenzin segítségével mutattuk ki, mivel a benzinben a zsír jól oldódik. Az oldatból szűrőpapírra cseppentettünk. Miután a benzin elpárolgott a zsír nyomot hagyott. A cukortartalmat úgynevezett Fehling-próbával bizonyítottuk, melynek során a sötétkék oldatból rozsdabarna csapadék vált ki. A tejfehérje réz-szulfát oldat hatására lila színűvé változott. Az elvégzett három kísérlet segítségével sikerült bebizonyítani, hogy a tej tartalmaz fehérjét, zsírt és cukrot is. Ebből következik, hogy teljes értékű élelmiszer.
A második kísérletben az ívóvíz minta vastartalmát határoztuk meg kálium-tiocianát segítségével, melynek eredménye az volt, hogy a vizünk vastartalma túl magas, tehát nem fogyasztható.
Végeztünk kísérleteket fémekkel, különböző oldatokkal is.
A program nagyon érdekes volt, segített megérteni a tananyagot is, mivel több kísérlet kapcsolódott az órán tanultakhoz.
Koczkás Antónia, Kátay Lili, Gillányi Zsombor, Dömök Bende, Kovács Noel